Adakah Hidup adalah Loteri?

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

Atau mungkin mengenai mengambil peluang yang anda temui dalam perjalanan?

Pernah ada seorang lelaki di sebuah kampung, yang sangat nakal. Semua orang merasa kasihan kepadanya DOWNLOAD APK 918KISS2 2021 . Dan memang, dia tidak mempunyai rumah, tidak ada isteri dan tidak mempunyai anak. Tidak ada yang mahu dia bekerja walaupun sebagai pelayan!

Jiran-jirannya yang baik meminta pertolongan orang bijak untuk orang miskin. Cukup mengejutkan, orang bijak itu mengatakan bahawa beberapa kebaikan yang kita lakukan kepada orang lain sama sekali tidak membuat perubahan bagi mereka. Dia juga menambah bahawa ada sesuatu di dalam diri kita yang membuat kita menjalani kehidupan yang kita ada. Orang baik tidak mempercayainya, jadi dia memutuskan untuk membuktikannya kepada mereka.

Setengah tahun berlalu. Orang bijaksana itu meminta kampung untuk mengumpulkan duit syiling emas dari setiap rumah untuk orang miskin tanpa memberitahu dia apa-apa mengenainya. Jadi mereka berjaya. Di tengah-tengah kampung itu terdapat sebuah jambatan yang sangat bengkok, sehingga ketika anda berdiri di satu ujungnya, anda tidak dapat melihat yang lain. Orang bijaksana itu meletakkan beg yang penuh dengan syiling emas tepat di belakang tengah jambatan dan meminta orang miskin itu melintasinya. Seluruh kampung memerhatikannya.

Semasa dia melintas, orang bijak itu bertanya kepadanya, apa yang dia lihat dalam perjalanan. Orang miskin itu menjawab: “Saya tidak melihat apa-apa”. Semua orang mula memandangnya. “Saya berfikir sendiri”, jelasnya, “bahawa menyeberangi jambatan itu cukup mudah, saya menyeberanginya setiap hari. Oleh itu, saya melintasi dengan mata tertutup”.

Adakah anda pernah merasakannya, kehilangan peluang hanya kerana anda melewatinya dengan mata tertutup mungkin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *